Yeni bir eve taşınıyorsan, ya da dekorasyonunda değişiklik yapmak istiyorsan, ilk adım alanının ölçülerini bilmek olmalıdır. Alanının ölçülerini ve metrekaresini bilmek, en uygun dekorasyonu bulmanı ve yerleşimi yapmanı sağlayacaktır. Bu yazımızda odanın ölçüsünü nasıl alacağını ve doğru boyutlardaki mobilya tercihleri için unutmaman gereken kriterleri listeledik.
Bu içerikte seni neler bekliyor?
1. Ölçü almadan önce neler yapmalısın?
2. Odanın ölçüsünü nasıl alırsın?
3. Mobilyalar için ölçü alırken dikkat etmen noktalar nelerdir?
1. Ölçü almadan önce neler yapmalısın?
- Kullandığın metrenin yeterli uzunlukta olduğuna emin olmalısın. Bu sayede ölçüleri olabildiğince kolay bir şekilde alabilirsin. Önerimiz 5 metre uzunluğunda bir şerit metre kullanman.
- Aldığın ölçüleri kaydetmek için kâğıt ve kaleme ihtiyacın var. Alanını basit bir taslak şeklinde çizerek, en rahat şekilde görebilir ve ölçülerini kaydedebilirsin. Planında kapının, pencerelerin, prizlerin ve varsa kolonların yerini belirtmeyi ve ölçüleri yazabilecek yeterli alan da bulundurmaya dikkat etmelisin.
- Seninle ölçü alabilecek biri varsa, sana yardım etmesini isteyebilirsin. Biriniz metreyi sabit tutarken, diğeriniz ölçüyü yazabilir. Bu şekilde işin daha da kolaylaşır!
- Ölçülerde yuvarlama yapmadan, olduğu gibi yazmalısın. Bir - iki cm nedeniyle yerlerine uymayan koltuklar olabiliyor.
Tavsiye! Tüm alanının ölçüsünü tamamen alıp kaydedersen, ihtiyacın olduğunda yeniden ölçü almana gerek kalmaz. Sonrasında kolayca ulaşabileceğin bir yerde sakla!
2. Odanın ölçüsünü nasıl alırsın?
- Odanın en geniş alanını baştan başa ölçmekle başla. Farklı noktalardan da ölçüm yaparsan, duvarların tamamen düz ya da açılı olup olmadığını anlayabilirsin. Bazı duvarlar tamamen paralel değildir, küçük açıları olabilir. Tüm alanın ölçüsünü bu şekilde aldıktan sonra odanın metrekaresini hesaplayabilirsin.
- Alanın bir kare ya da dikdörtgense, uzunluk ve genişliği çarparak odanın metrekaresini bulabilirsin. Örnek olarak, uzunluğu 4m, genişliği 6m olan bir oda 24 m2’dir.
- Alanın düzensiz bir şekle sahipse, çizdiğin şemada alanını karelere bölerek hesaplamak en kolayıdır. Böldüğün alanları da kendi içlerinde ölçüp, sonuçları toplayarak metrekaresine ulaşabilirsin. Alanının ölçüleri ve metrekaresini bilmek, en uygun dekorasyonu ve yerleşimini yapmanı sağlayacaktır.
3. Mobilyalar için ölçü alırken dikkat etmen noktalar nelerdir?
- Mobilyaların için önemli olan dört ölçü var: Uzunluk, genişlik, derinlik ve çapraz ölçüleri. Herhangi bir ürün almadan önce her zaman ölçülerini kontrol etmelisin. Eğer ürünlerini internetten alıyorsan, ürün sayfasından ölçülerine ulaşabilir, ya da markayla iletişime geçip ölçü bilgisi talep edebilirsin.
- Mobilyalarının geçeceği kapıların da ölçülerini bilmelisin. Ürünlerinin rahatça kapılardan geçmesi için en azından 10 cm’lik bir pay olmalıdır. Kapılardan geçemeyen büyük dolaplar, ya da odanın alanına uygun olmayan koltuklar hoş bir görünüm oluşturmaz ve ürünlerini iade etmeni gerektirebilir.
- Küçük bir odan varsa, alanını en verimli şekilde kullanmak için uygun boyutlarda bir köşe koltuk seçebilirsin. Eğer oldukça büyük bir alanın varsa, büyük bir koltuk takımı tercih edebilirsin.
- İçeride uzun kitaplıklar ya da dolaplar kullanacaksan, duvarlarının uzunluğunu da bilmelisin. Genellikle tavanlar standart yüksekliktedir, ortalama 2,70 - 3 metre arasındadır. Fakat senin tavanın daha yüksek ya da alçak olabilir. Tavan uzunluğunu bilirsen olması gerekenden uzun ya da kısa ürünler almaktan kaçınabilirsin.
- Tavanın yüksekliği, odanın içerisinde bulunan görünümünü etkileyecektir. Alçak tavanlara uygun olan ürünler kullanmak, alanı doğru kullanmayı sağlayacaktır. Yüksek tavanlarda da alçak mobilyalar kullanılabilir, bu odaya modern ve dramatik bir etki katacaktır.
- Pencerelerin önüne mobilya koymayı düşünüyorsan, pencerelerin yerden yüksekliğini, uzunluğunu ve genişliğini bilmelisin. Bu sayede pencereni kapatmayacak uygun bir mobilya tercihi yapabilirsin.
- Eşyalarla odayı fazla doldurmamalı, ürünlerin arasında en azından 75 cm - 1 metre alan bırakmalısın. Bu şekilde içeride rahatça hareket edebilir, ferah hissedebilirsin.
Tavsiye! Oda kapısı ve evinin kapısı kadar, koridorların ve apartman boşluklarının da en dar noktalarını ölçmelisin. Kalorifer, raf ya da koltuğun geçmesini engelleyecek engelleri de göz ardı etme. Mobilya alırken en çok yapılan hatalardan biri apartman kapısı ve boşluklarını ölçmemektir.
Normod’un sana kutulu ve demonte ulaşan modüler koltukları sayesinde dar kapı ve girişler dert değil! Büyük bir koltuk takımı ya da küçük bir köşe, farklı modülleri birleştirerek ihtiyaçlarına ve zevkine uygun koltuğu oluşturabiliriz. Artık odanın ölçüsünü ve metrekaresini de kolayca bulabileceğine göre, bize ölçülerini ilet, senin için en doğru koltuğu birlikte bulalım! :) Bizimle telefon, mail ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçebilir, ya da deneyim merkezlerimizi ziyaret edebilirsin. İç mimarlardan oluşan satış ekibimizle birlikte, tasarım danışmanlığında sana yardımcı olmaya hazırız!