Evin için en kolay halıyı bulma rehberi, Normod

Odanın havasını tamamen değiştirecek ya da dekorasyonuna son dokunuşu yapacak bir halı mı arıyorsun? Farklı modeller, materyaller ve ölçüler arasından hangisini seçmelisin? Halı bakımı ve ölçü seçimi tüyolarımızla beraber, ayaklarını da mutlu edecek bir halı bulmak artık çok kolay!

1. Hangi materyali seçmelisin?

2. Hangi ölçüde bir halı tercih etmelisin?

3. Halını nasıl yerleştirmelisin?

4. Halılar hakkında bilmen gerekenler neler?

5. Halını nasıl temizlemelisin?

Normod halı rehberi, uygun halı seçimi, kadife koltuklar

 

(Terra Vintage Desenli Halı, eşsiz desenleri ile odana oryantal bir hava katacak. İncelemek için hemen tıkla!) 

 

Materyalle başlayalım: Hangi halı materyalini seçmelisin?

Doğal ya da sentetik, her materyalin farklı özellikleri bulunuyor. Doğru bir halı, odanın görünümünü tamamlamasının yanında, yaşam stiline de uyumlu olmalıdır. 

  • Polyester ve polipropilen elyaflar, dayanıklı sentetik ipliklerdir. Bu halılar neredeyse hiç dökülmez ve temizliği kolaydır. Mat yapıdadırlar, halı yönleri bulunmaz ve parlamazlar. Polipropilen, polyestere göre daha ekonomiktir.
  • Jüt adını yapıldığı bitkiden alır. Bu doğal materyal, tüm tarzlara uyum sağlayabilir ve kalabalık alanlarda kullanılabilecek kadar dayanıklıdır. Kokuları hapsetmez, bu nedenle patili dostlar için iyi bir tercihtir. Fakat tırnaklarının dokumaya zarar verebileceğini unutmamalısın.
  • Dayanıklı oluşu ve canlı renkleriyle en çok tercih edilen materyallerden biri de yün’dür. Sert ya da yumuşak bir şekilde dokunabilir. Kullanıldığı odanın sıcaklığını korur, antistatiktir ve alevlenmeye karşı dayanıklıdır. 

Normod halıları, etnik desenler

Hangi ölçüde bir halı tercih etmelisin? 

Halınla tüm alanını tamamen kaplayabilir, ya da evinin daha küçük bir bölümünü zenginleştirebilirsin. Seçim tamamen senin! Dilediğin görüntüye ulaşmak için alanını iyi tanımalı ve ne istediğine karar vermelisin.

  • Odanın ve halıyı kullanacağın alanın ölçülerini bilmelisin. Eğer bir plan üzerinden çalışırsan, mobilyaların düzenini ve halının duruşunu daha iyi görebilirsin. 
  • Alanının ya da almayı düşündüğün halının yalnızca metrekaresini bilmek, yeterli olmayacaktır. Örnek olarak, 6m2’ye denk gelen birden fazla ölçü bulunuyor. 
  • Halın için ölçü alırken kapıları ve duvardaki girintileri de düşünmeyi unutma. Halın kapı girişini engellememeli, ya da duvara değip kıvrılmamalıdır.

Tavsiye! Halı koleksiyonumuzdaki ürün sayfalarında, beğendiğin halıyı Normod koltuklarıyla görebileceğin görseller hazırladık. Bu şekilde halının ölçüsünü daha rahat bir şekilde seçebilir, evinde nasıl duracağını planlayabilirsin!

Halını nasıl yerleştirmelisin?

Salon / Oturma Odası: 

  • Salonunda halını koltuklarının altına yerleştirebilirsin. Koltuklarının ön ayaklarının 15 cm kadar halının üstünde olması yeterli olacaktır. Küçük mobilyalarını halının üzerine koymayı unutmamalısın! 
  • Koltuklarının ortasına koyacağın, üzerinde sadece sehpanın olacağı daha küçük bir halı da salon kullanımına uygundur. 
  • Büyük bir halının üzerine tüm mobilyalarını koyabilirsin. Tüm ayakların halının üzerinde olduğuna dikkat etmelisin.

Halı ölçüsü nasıl alınır?

Yemek Alanı Halısı: 

  • Kare ya da dikdörtgen yemek masanı kaplayacak bir halı tercih edeceksen, sandalyeleri hesaba katmayı unutmamalısın. Sandalyeler çekildiğinde biraz daha alan kalmalı ve halının dışına taşmamalıdır. 
  • Eğer yuvarlak bir yemek masan varsa, görüntüyü vurgulayacak yuvarlak bir halı tercih edebilirsin.

Yatak Odası Halısı: 

  • Yatağının altını kaplayacak, enlemesine konulan bir halı en çok tercih edilen yatak odası düzenlerindendir. Ayakların için de yeterli alan olduğuna emin olmalısın, 25-30 cm yeterli olacaktır. 
  • Büyük bir halı istemezsen, yatağının sağ ve soluna da iki halı koyabilirsin.
  • Odada iki tane tekli yatak varsa, ikisini kaplayacak bir halı tercih edebilir ya da aralarına bir yolluk koyabilirsin.

Mutfak Halısı: 

  • Eğer mutfağın dar ve uzun bir alansa, derinlik kazandırmak için yolluk tercih edebilirsin.
  • Düzensiz şekilli ya da açık bir mutfağa sahipsen, lavabo önünde küçük boyutlu dikdörtgen bir halı da düşünebilirsin. 

Koridor Halısı: 

  • Yolu tamamen kaplamayacak, duvarlara değmeyecek bir halı tercih etmelisin.

Normod Halı

Halılar hakkında bilmen gerekenler neler? 

  • Halın ulaştığında paketinden çıkarmalı ve düz bir yerde havalandırmalısın. Uzun süre paketli kalan halıların üzerinde kırışıklıklar ve koku olabilir, kullanmaya başlamanla birlikte birkaç gün içerisinde kaybolacaktır. (Özel yünlerden yapılan halılarda kendine has bir koku olabilir.)
  • Halının üzerinden çıkan iplikleri çekmemeli, makasla kesmelisin. 
  • Eğer halını depolayacaksan, yuvarlayarak kuru ve oda sıcaklığında bir yere kaldırmalısın. Katlar ya da bükersen katlanma izleri oluşabilir. 
  • Güneş ışığına düzenli maruz kalması durumunda, halının yüzeyinde solmalar görülebilir. Mobilyaların altında kalan bölümler ise ışık almadığından, halının rengini dengede tutmak için yönünü düzenli aralıklarla değiştirmelisin. 
  • Halını yerde sabitlemek için laminant ya da parke zeminlerde kaydırmaz bir mat kullanabilirsin. 

Halını nasıl temizlemelisin?

  • Halının yapısını korumak için düzenli olarak süpürmelisin. Fırçasız süpürge başlıklarıyla ipliklerin zarar görmemesini sağlayabilirsin. Aynı zamanda bazı halılar materyallerine bağlı olarak dökülebilir. (Jüt gibi doğal elyaflar.) Düzenli süpürmek bu konuda destekleyici olacaktır. 
  • Halının sadece gerekli olduğunda profesyonel bir şekilde temizlenmesini öneriyoruz. Halını sık kullanılan bir alana yerleştirdiysen yılda bir, eğer daha sakin bir alandaysa iki yılda bir derin temizlik yaptırabilirsin. 
  • Halının üzerine bir şey dökülürse, hızlı bir şekilde müdahale etmelisin. Dökülen sıvının kâğıt havlu ile tampon hareketlerle dağılmasını engellemelisin. Sonrasında ihtiyacın olan sadece beyaz sabun ve su! Lekeyi dağıtmayacak şekilde silmelisin. Temizliğini yaparken çamaşır suyu gibi ağır kimyasallardan kaçınmalısın. 

Unutma! Her halının özel kullanım talimatları vardır. Halının bakımını buna göre yapmalısın. 

Halı nasıl temizlenmelidir, beyaz sabun, su

    Normod’un halı modelleri her eve ve tarza uyum sağlayabilir! Deneyim merkezlerimizde koltuklarımızla sergilediğimiz halı modellerimizi canlı bir şekilde görebilir, hissiyatlarını deneyimleyebilirsin. Ölçülerini aldıktan sonra tasarım danışmanlığına ihtiyacın varsa, bizimle iletişime geçebilirsin. İç mimarlardan oluşan satış ekibimizle sana tüm sorularında yardımcı olmaya hazırız!

    Rehber

    Favori Ürünleri İncele

    Klem Üçlü Koltuk Ahşap Ayak - Kadife
    Klem Üçlü Koltuk Ahşap Ayak - Kadife
    İndirimli fiyat 24,390.00TL
    Klem Kadife Ekru Koltuk Takımı - Normod
    Klem Kadife Ekru Koltuk Takımı
    İndirimli fiyat55,570.00TL