Leke tutmayan kumaş ne demektir?

Koltuğa dökülen çay, kumaşa bulaşan soslar veya eriyen çikolata... Hepimizin başımıza gelmesini istemediğimiz kazalar bunlar! Kazaları önlemek her zaman mümkün olmasa da, doğru kumaş seçimleriyle bu kazaların sonuçlarını en aza indirebiliriz. 

Peki, leke tutmaz kumaş nedir? Hangi kumaşlar en kolay temizlenir ve bu kumaşların özellikleri nelerdir? Bu soruların cevaplarını öğrenmeye hazırsan, leke tutmayan kumaşlar rehberi seni bekliyor!

Bu içerikte seni neler bekliyor?

↓ Genel bir bakış: Bir kumaşın leke tutmaz özelliği nasıl sağlanır?

2. Su itici kumaş nedir?

3. Leke tutmayan kumaş nedir?

4. Güneşe karşı dayanıklı kumaş nedir?

5. Kolay temizlenebilen kumaş nedir?

6. Leke tutmayan kumaş seçerken nelere dikkat etmelisin?

Genel bir bakış: Bir kumaşın leke tutmaz özelliği nasıl sağlanır?

Bazı kumaşların sıvıları, lekeleri ya da güneşi daha az geçirme özellikleri vardır. Bu özellikler, kumaşların üretim sürecinde veya kimyasal madde uygulamalarıyla sağlanır. Bu sayede kumaşlar su itici, leke geçirmez ya da güneş ışığına karşı dirençli olabilirler. 

Özel olarak üretilen performans kumaşları genellikle mikrofiber iplikler veya nano teknoloji kullanılarak yapılmıştır. Diğer kumaşlara ise bu özellikler apre uygulaması ile sağlanır. Apre, normal kumaşlara uygulanan bir tür ciladır. Bu işlem sayesinde, normal kumaşlar lekelere karşı daha dayanıklı hale gelirler. Apre uygulanan kumaşın öncesinde lekelere, suya veya güneşe karşı dayanıklı olması gerekmez, çünkü apre işlemi bu özellikleri sağlar.



Kumaşların özellikleri ve avantajları, kullanılan üretim yöntemine ve içeriğine göre değişir. Bazıları sadece su itici özelliklere sahipken, bazıları güneşe karşı koruma sağlayabilir.

Aklında bulunsun! Leke tutmaz kumaşlar da lekelere karşı farklı direnç gösterirler. Bu fark, kullanılan kimyasalın türüne ve miktarına bağlıdır. Bazı kumaşlar, belirli lekelere karşı diğer kumaşlara kıyasla daha az dayanıklı olabilir.

2. Su itici kumaş nedir?

Su itici kumaşları iki kategoride inceleyebiliriz. Bunlardan ilki tamamen su geçirmez olan, waterproof özellikli kumaşlardır. Waterproof kumaşlar genellikle yağmurluk gibi dış giyim ürünlerinde ya da çadırlarda tercih edilirler.  

Daha çok koltuk gibi mobilyalarda kullanılan versiyonları ise su itici kumaşlardır. Su itici kumaşlara dökülen su veya diğer sıvılar kumaşın yüzeyinde kalır. Bu özellikleri sayesinde temizlikleri oldukça pratiktir. Çünkü sıvılar kumaşın içine sızamaz, yüzeyde kalırlar ve kayıp giderler. 

Su iticilik özelliği performans kumaş üretiminde, ya da normal kumaşların üzerine apre şeklinde uygulanabilir. Bu apreye DWR (Durable Water Repellent) adı verilir. 

Normod'da su itici özelliğine sahip iki farklı kumaş bulunuyor. Bunlardan ilki, sık dokumaya sahip, su iticilik özelliği ile üretilmiş performans keten kumaş! 

Normod kumaşları arasında pamuk içeriği yüksek olan geniş gözenekli doğal doku bulunur. Pamuk, doğal yapısı gereği lekelere karşı hassas olabilirken, kumaşın gözenekleri sıvıların içeri geçmesine neden olabilir. Ancak, apre uygulaması sayesinde, doğal doku, yapısını ve yumuşaklığını koruyarak su iticilik özelliği kazanıyor. 

Su itici kumaşlar sıvılarla başa çıkarken etkili olabilir, ancak diğer maddelerle mücadelede aynı performansı göstermeyebilirler. Bu durumun nedeni, su iticiliğinin aynı zamanda bir avantaj ve dezavantaj olmasıdır. Örneğin, salça veya yağlı sos gibi maddelerle koltuk yüzeyini temizlemeye çalışırken, suyun kumaşın yüzeyinden geçmemesi nedeniyle yüzeye buluşan maddelerin temizliği zorlaşacaktır.

3. Leke tutmayan kumaş nedir?

Su iticilik, koltuk kumaşlarında sıklıkla gördüğümüz bir özellik olsa da, daha fazlasını sağlayan koltuk kumaşları da vardır. Sıvı maddelerle birlikte, yağlı ve bulaşıcı maddeleri de geçirmemeleri için kumaşların üzerine uygulanabilen özel bileşenler vardır. Fakat bu bileşenler genellikle araba koltuğu ve halıları gibi alanlarda kullanılır. Evlerde ve yaşam alanlarında tercih edilen bir uygulama değildir. 

Aklında bulunsun! Kumaş türü ne olursa olsun, leke oluşturabilecek durumlarda yüzeyi hızlıca ve doğru şekilde temizlemek ürünün ömrünü uzatır. Kumaş türüne uygun temizlik malzemeleri kullanmayı ve nazik bir şekilde temizlemeyi unutmamalısın. 

4. Güneşe karşı dayanıklı kumaş nedir?

Bazı kumaşlar, bahçe, teras ve balkon gibi dış mekanlarda kullanılabilmeleri için, güneşe karşı dayanıklı üretilirler. Bu kumaşlar, güneşin soldurucu ya da yıprandırıcı ışınlarına karşı dirençlilerdir. Güneş ışığının altında kalsalar bile, renklerini kaybetmezler ya da formları bozulmaz. Bu kumaşları özellikle dış mekan mobilyalarında, perdelerde, tentelerde ve plaj kıyafetlerinde görürüz. 

5. Kolay temizlenebilen kumaş nedir?

Kimyasal işlem görmeden bile bazı kumaş türleri lekelere karşı doğal bir direnç gösterebilir. Polyester, naylon ve akrilik gibi sentetik lifler, leke tutma eğilimi düşük olan kumaş malzemeleridir. Bu kumaşlar genellikle sentetik içerikli ve sıkı dokunmuş oldukları için bu özelliği taşırlar. Ayrıca, sık dokunmuş kumaşlar, lekelerin kumaş gözenekleri arasına işlemesini zorlaştırır.

Bu kumaşlar leke tutmaz değildir ya da su iticilikleri yoktur, yalnızca geniş gözenekli ve doğal içerikli kumaşlara göre daha dirençlidir. 

Kadife, tay tüyü ve deri gibi kumaşlar bu kategoriye girer. Eğer kimyasal işlem uygulanmamış ve kolay temizlenebilir bir kumaş arıyorsan, bu kumaşlar senin için doğru seçimler olacaktır.

Tavsiye! Sık dokulu ve sentetik kumaşlar aynı zamanda pati dostu olmalarıyla bilinirler.

6. Leke tutmayan kumaş seçerken nelere dikkat etmelisin?

Kullanım yeri ve amacı

Mutfak veya yemek masası sandalyeleri için sıvılara karşı dayanıklı, kullanımı kolay ve uzun ömürlü kumaşlar tercih etmen mantıklı olacaktır. Güneş ışığına fazla maruz kalan bir balkon için güneş koruma özelliğine sahip kumaşlar tercih etmelisin. Dış mekanlar için ise farklı hava koşullarına dayanıklı kumaşları seçmek daha iyi olacaktır.

Bütçe

Performans kumaşlar ve apre uygulamaları, koltuk ve diğer mobilyalarda fiyatı etkileyen faktörler arasında yer alabilir. Bu tür kumaşlar genellikle daha maliyetlidir. Seçimini yaparken bütçene uygun hareket etmelisin.

Estetik

Her kumaşın görünümü farklıdır. Örneğin, kadife kumaşlar, performans kumaşlara göre daha canlı ve parlak renklere sahiptir. Seçimini kişisel zevklerin, ihtiyaçların ve dekorasyon tarzına uygun olarak yapabilirsin.

Leke tutmayan kumaşlar hakkında daha fazla bilgi için iç mimarlardan oluşan satış ekibimizle iletişime geçebilir, farklı kumaşlar uygulanan Normod koltuklarını deneyimlemek için deneyim merkezlerimizi ziyaret edebilirsin!

Gelemiyor musun? Ücretsiz kumaş numunesi talebi ile, Türkiye’nin neresinde olursan ol, evinin rahatlığında dilediğin kumaşları test edebilirsin. Tüm soruların için buradayız!

RehberTemizlik

Favori Ürünleri İncele

Klem Üçlü Koltuk Ahşap Ayak - Kadife
Klem Üçlü Koltuk Ahşap Ayak - Kadife
İndirimli fiyat 24,390.00TL
Klem Kadife Ekru Koltuk Takımı - Normod
Klem Kadife Ekru Koltuk Takımı
İndirimli fiyat55,570.00TL