Uzun yıllar boyunca kullanabileceğin, konforunu kaybetmeyecek kaliteli bir koltuk mu arıyorsun? Kaliteli bir koltuk bulma süreci, düşündüğünden çok daha kolay! Bu süreçte yardımcı olması adına çeşitli ipuçları ve tavsiyelerle beraber, senin için koltuk almanın püf noktalarını bir araya getirdik. Bir koltuğu kaliteli yapan etkenler nedir? Birlikte inceleyelim!
1. Koltuğunu nasıl kullanacağına karar ver
2. Odana uygun boyutları tercih et
3. Doğru koltuk kumaşını seçtiğine emin ol
4. İyi bir oturum minderi - Sert koltuk mu, yumuşak mı?
5. Dayanıklı bir iskelete yatırım yap
6. Doğru yay sistemi iskelet kadar önemlidir
7. Koltuk alırken neye para verdiğini bil
1. Koltuğunu nasıl kullanacağına karar ver
Koltuklarının kullanım şeklini belirlemek, ihtiyacın olan model ya da kumaş gibi özelliklerin çoğunu belirlemene de yardımcı olacaktır. Eğer aradığın şey evinde dinlenmek ve kaliteli vakit geçirmekse, daha rahat görünümlü uzanmalı köşe modellerine yönelebilirsin. Kollarda da yuvarlak ve yumuşak hatları rahatlıkla uzanmak için tercih edebilirsin.
Aklında daha fazla oturma alanına ihtiyaç duyacağın keyifli oyun akşamları ya da kalabalık misafir grupları varsa, ince kol formları olan modelleri tercih edebilirsin. Bir köşe koltuk yerine, daha fazla oturum sağlayacak bir koltuk takımı, bu konudaki ihtiyaçlarını daha verimli bir şekilde karşılayacaktır. İnce kol formlarıyla alanından tasarruf da edebilirsin.
2. Odana uygun boyutları tercih et
Showroom'lar büyük ve geniş alanlar olduğundan koltuklar gözüne olduğundan farklı görünebilir. Bu nedenle odanın ölçülerine göre karar vermen en sağlıklısıdır. Koltukların odaya uygun ölçülerde olmalı ve alanını daraltmayıp, seni ferah hissettirmelidir.
Ölçü alırken, odanın iç ölçüleri dışında, kapının da ölçülerini almalısın. Eğer koltuğun yan geçirilecekse kapının genişliği, dikey geçirilecekse uzunluğu önemlidir. Dış kapı ve apartman içi genişliğini de göz ardı etmemelisin.
Normod koltukları sana paketli bir şekilde ulaştığından, büyük bir uzanmalı köşe koltuk bile alsan, modül kutuları her kapıdan rahatlıkla geçecektir!
3. Doğru koltuk kumaşını seçtiğine emin ol
Her kumaşın kendi artıları ve eksileri vardır, bu nedenle ihtiyaçlarını belirlemeli ve ona göre ilerlemelisin. Önceliklerin ve ihtiyaçların neler? Pati dostu, doğal içerikli, dayanıklı… Seçeceğin kumaş hayat stiline uyum sağlamalıdır. Uzun yıllar kullanacağının koltuğunun kumaşını seçerken iyice düşünmeli ve tüm seçeneklerini değerlendirmelisin.
Kumaş içeriği: Kumaşları sentetik ve doğal içerikli olanlar şeklinde ikiye ayırabiliriz:
Örnek olarak kadife, sentetik içerikli bir üründür. Temizliği kolay bir şekilde yapılabilir ve sık dokusuyla pati dostudur. Doğal Doku, doğal içerikli bir kumaştır ve yazlık evlerde kullanılabilir. İçerisinde bulunan yüksek pamuk oranıyla sıcak günlerde seni ferah hissettirecektir. Aklında bulunsun, sentetik içerikli kumaşlar polyester barındırdığından terletme yapar. Doğal içerikli kumaşlar ise, içeriğindeki daha hassas maddeler nedeniyle daha az dayanıklıdır ve lekeler konusunda başarılı olmayabilir.
Tavsiye! Almak istediğin koltukta kullanılan kumaşın değerlerini mutlaka öğren! Kumaş kalitesi ve kullanımı hakkında çok şey söyleyecektir.
Gramaj: Kaliteli bir kumaşın gramajı en az 350 gr/m olmalıdır. Bunun altındaki kumaşlar zamanla eskiyecek, kalitesinden ödün verecektir.
Dayanıklılık: Martindale testi bir kumaşın dayanıklılığını ve boncuklanmaya karşı direncini göstermek adına yapılan bir sürtünme testidir. 15.000 sürtünme ve üstü yüksek dayanıklılık belirtir.
Normod kumaşları 370 gr/m - 712 gr/m gramajlı ve 25.000 - 70.000 sürtünme değerleri arasındadır ve kalite olarak oldukça yüksek standartlardadır. Hangi kumaşı seçeceğinden emin değilsen, deneyim merkezlerimizde Normod koltuklara uygulanan kumaşlarımızı görebilir ve deneyimleyebilirsin. Eğer koltuğunu internetten sipariş vereceksen, internet sitemizden ücretsiz numune talep edebilir, aklındaki kumaşlara bizzat dokunup evinde görerek karar verebilirsin.
4. İyi bir oturum minderi - Sert koltuk mu, yumuşak mı?
Kaliteli bir oturum minderi, konforunun anahtarı olacaktır. Yüksek konforlu olup, çökme yapmadan yıllar boyunca kullanabileceğin bir koltuk minderini nasıl anlayabilirsin? Çeşitli koltuk minderlerinden bazılarını inceleyelim:
Süngerli oturum minderleri:
Koltuk minderlerinde en yaygın kullanılan iç malzeme süngerdir. Elastik bir malzeme olduğundan dolayı dağılmaz, şeklini kaybetmez ve eşit bir şekilde vücudu destekler. Yapısı gereği baskı uygulanan alanı sarar ve vücudu destekler. Süngerin kalitesini gösteren ise kalınlığı ve hammaddesindeki yoğunluktur.
Süngerin yoğunluğu: DNS (dansite olarak da bilinir), bir metreküp içerisindeki malzeme miktarını kilogram cinsinden ifade eder. Yüksek dansiteli bir malzemenin ömrü de uzun olacaktır. Bu nedenle süngerlerini yüksek dansiteli seçmeye dikkat etmelisin. Düşük dansiteli ürünler zaman içerisinde çökerek formunu kaybeder, kötü bir konfor ve kumaş görünümüne yol açar.
Süngerlerin aynı zamanda soft sünger (yumuşak) ve HR sünger gruplandırmaları da bulunur. En çok tercih edilen süngerlerin başlıca özellikleri:
Konvansiyonel süngerler:
15 - 32 DNS arasındaki süngerler olarak gruplandırabiliriz. En yumuşak süngerlerdir. Mobilya ve yatak ürünlerinde kullanılır. Ekstra konfor ve yumuşaklık katar. Çökme olasılığı düşüktür.
HR Sünger:
High Resilience olarak adlandırılan, elastikiyet, konfor ve sağlamlık dereceleri üst düzey olan 30-35 DNS aralığına sahip bir sünger türüdür. Uygulanan yüke göre verdiği direnci ayarlayabilen bir süngerdir. Oturulduğunda baskı yapılan yerlerde vücut şeklini almaya yönelik eğilim gösterirken, kuvvet ortadan kalktığında eski formunu almak için yüksek direnç gösterir. Konfor, yüksek elastikiyet ve dayanıklılık olarak üst düzey bir ürün olduğu için premium ürünlerde kullanılır.
Soft Sünger:
Süngerler arasında en yumuşak olanını temsil eder, genellikle yatak ve üst düzey yumuşaklık istenilen yerlerde kullanılır. Soft sünger ile birlikte gerekli destek ekipmanları kullanılmazsa belli bir kullanım sonrası rahatsızlık verebilir, uzun süreli kullanımda deforme olabilir.
Normod minderlerinde 15 cm kalınlığında, 35 DNS HR yoğunluğunda yüksek elastikiyetli premium oturum süngerleri kullanıyoruz. Sünger çevresinde yumuşaklığı arttırmak adına 300 gr. elyaf kaplaması bulunuyor. Oturma minderinde süngerimizi 3 kademeli olarak yapıyoruz, sünger içerisinde bir hava kanalı ve süspansiyon etkisi yaratmış oluyoruz. Bu sebeple yüksek konforlu ve uzun ömürlü bir oturum sağlıyoruz! İskelet ve oturum minderlerin 5 sene boyunca garantilidir, rahatını düşünerek keyfini çıkarabilirsin!
Kaz tüyü minderler:
Kaz tüyleri dağılmaması için kalın bir ped içerisine konur. Genellikle sünger etrafına çevrilir, elle patpat yaparak düzeltmek gerekir. Doğal bir malzeme olduğundan, kullanırken hassasiyet gösterilmesi gerekir. İçeriği nedeniyle normal süngerlere göre daha pahalı bir ürün grubudur.
Tavsiye! Minderinin malzeme bilgisini öğren. Kaliteli bir koltukta 32-35 DNS HR arası bir sünger ve bununla birlikte elyaf sarılmalıdır.
5. Dayanıklı bir iskelete yatırım yap
İskelet, koltuğunun sağlamlığını ve bu sağlamlığın ne kadar uzun süreceğinin anahtarıdır. Oturum minderin ne kadar kaliteli ve konforlu olursa olsun, dayanıklı bir iskelet tarafından desteklenmediği sürece kalitesini göstermeyecektir. İskeletler arasında en çok kullanılan masif, kontraplak ve metal iskelettir.
Kontraplak iskeletler:
Endüstriyel kontraplaklar ve fırınlanmış keresteler ile oluşturulan iskelet türleridir. Bu malzemeler doğru şekilde birleştirildiğinde hafif ve dayanıklıdır. Kontraplak parçaların CNC ile işlenmesi sonucu standart ve milimetriktir, kullanılan keresteler özel olarak kurutulmuş ve nem oranları düşük olmalıdır. Bu iskelet metal parçalar ile desteklenebilir. Bu noktalara dikkat edildiğinde kontraplak iskeletler diğer iskeletlere göre daha uzun ömürlü ve kalitelidir.
Normod’da kullandığımız iskelet, metal yay ve profil destekli kontraplak iskelettir.
Masif iskeletler:
Koltuklarda en çok karşılaştığımız iskelet türüdür. Kaliteli bir iskelet kayın, gürgen gibi yoğun ağaçlardan yapılır. Endüstriyel olmadıklarından, dayanıklılığı kullanılan ağacın cinsine göre ortalamadır, fakat iyi işlenmemiş ağaçlardan yapılan iskeletlerin (örneğin, iyi kurulmamış) yıllar içerisinde formu bozulabilir. Gerekli bağlantılar doğru yapılmamışsa zaman içerisinde hasar ve gıcırdama da yaşanılması söz konusudur.
Metal iskeletler:
Metal profil ve lamalar ile oluşturulan iskelet türüdür. Hassasiyetle işlendiği ve parçaları doğru birleştirildiği sürece dayanıklıdır. Doğru malzemeler ve düzgün işçilikle üretilmediği sürece belirli bir kullanım sonrasında sallantı ve gıcırdamalar söz konusudur.6. Doğru yay sistemi iskelet kadar önemlidir
Oturum minderini destekleyen iyi bir süspansiyon sistemine de ihtiyacın var. Her koltuğun minder altında bulunan süspansiyon sistemi, yaylanmasını sağlar ve oturum rahatlığını etkiler. Kalitesiz bir süspansiyon kısa süre içerisinde kendini salıp, sert ve rahatsız bir oturum hissiyatı oluşturacaktır.
Süspansiyon sistemi temelde 2 şekilde olabilir:
Zigzag çelik yaylar:
Zigzag yaylar, yüksek karbonlu teller kullanılarak üretilir. İstenen sertliği ve üstün esnekliği sağlar. Yaylar iskelette karşılıklı özel yay klipsleri ile sabitlenir. Koltuklar dahil, oldukça geniş bir kullanım alanı mevcuttur. Temaslarına verilen tepki maksimum düzeyde olduğundan daha uzun kullanım imkanı sunar.
Normod koltuklarında yüksek oturum konforu sağlamak için kullanılan malzemelerden biri de, Avrupa standartlarında üretilen zigzag yay sistemidir. Zigzag yaylar oturum konforunu yükselttiği gibi, aynı zamanda uzun yıllar boyunca kullanılabilir.
Lastik kolon:
Lastiklerin dik olarak gerilmesiyle süspansiyon oluşturulur. Lastik üzerinde bulunan çizgiler kolonun sağlamlığını ve esneme oranını belli eder. Lastik kolonlarda en önemli kriterler esneme ve işçiliktir. Bu kolonların doğru oranda gerilmesi hesaplara ve belli bir deneyime sahip becerikli ustalar ile olacaktır. Aksi takdirde doğru gerilmemiş kolonlar esneklik konusunda oturuma homojen bir etki yapmaz ve rahatsız bir oturuma sebep olur. Kalitesiz elastikiyeti düşük kolonlar ise belirli bir kullanım sonrasında kolayca çökmeye sebep olabilir.
7. Koltuk alırken neye para verdiğini bil
Ürününü alırken fiyat - performans oranıyla birlikte, uzun yıllar kullanabileceğin ve iyi bir yatırım sayılabilecek bir ürünü tercih etmelisin. Bu konuda iyi bir araştırma yapman önemlidir. Yüksek fiyatlı ürünlerin her zaman kaliteli olduğu algısından uzak durmalısın. Kullanılan malzemeyi ve işçiliği, bütçe planınla birlikte göz önüne alarak, kendin için en uygun ürünü bulabilirsin.
Yüksek kaliteli ve uzun ömürlü malzemeleri olan bir üçlü koltuk için en az 8.500 - 10.500 TL’yi gözden çıkarmalısın. Böyle bir koltuk en az 5 sene boyunca sapasağlam duracaktır.
Orta kaliteli bir koltuk için en az 6.000 - 8.000 TL’lik bir bütçe ayırman gerekecektir. Hissiyatı kusursuz olmasa da 2-3 sene boyunca evine uyum sağlayacaktır. Zamanla ufak deformasyonlar olabilir.
Düşük kaliteli bir koltuk pek çok internet sitesinde 4.000 - 5.500 TL aralığında bulunabilir. Düşük bütçeler ve kısa kullanımlar için uygun olabilir.
Not: Bu yazıyı ilk hazırladığımız tarih itibariyle (27.08.2019) 1 USD = 5.80 TL ve tüketici enflasyonu %15.01, yazıyı güncellediğimiz tarih itibariyle (20.09.2022) 1 USD = 18.29 TL ve tüketici enflasyonu %80.21. Koltuk fiyatlarının zamanla dolar ve enflasyon artışının ortalaması kadar artmasını beklemek makul olacaktır.
8. Koltuk nereden alınır?
Ürününün fiyatını belirleyen tek etken kullanılan malzemeleri ve işçiliği değildir. Kullanılan iş modeli de ürünün fiyatı üzerinde etkilidir.
Online mağazalar:
Eğer internetten ürün alacaksan, odağının kaliteli markalar olduğundan emin olmalısın. Farklı markaları bir araya getiren mağazalar ekonomiktir, fakat kalite standardı olarak iyi bir noktada olmayabilirler. Online bir ürün alırken, markanın rahatlıkla ulaşabileceğin temsilcileri olduğundan emin olmalısın. Farklı sitelerden marka hakkındaki geri bildirimleri de okumalısın. Bunun için ürün hakkındaki gerçek kullanıcı yorumları yardımcı olacaktır. Yorumlar ile markanın müşterilerle nasıl ilgilendiği, destek ve çözüm sistemleri gibi sorularına rahatlıkla yanıt bulabilirsin. Aynı zamanda fotoğraflı yorumlar sayesinde internette gördüğün ürünün gerçekte de nasıl göründüğünü bilmiş olursun. Eğer markanın bir showroom'u varsa, oraya da uğrayıp, ürünleri değerlendirebilirsin.
Bayilik sistemi olan markalar:
Bayilik sistemi müşteri üzerinde güven algısını rahatlıkla kurabilir. Fakat bununla birlikte bayilik komisyonu, lojistik ve reklam gibi (ortalama %30) maliyetler de ürünün fiyatına yansımaktadır. Bayilerden ürün aldığında, iletişimin markanın kendisi ile değil, bayi ile olacak, bunu unutma!
Doğrudan imalatçıdan satın alma: Aradığın ürünü aynı kalitede ve daha düşük fiyata bir imalatçıdan direkt olarak edinebilirsin. İmalatçılarda perakendecilik kültürü oluşmadığı için siparişte gecikmeler, sözlerin tutulmaması ya da telefonla ulaşamama gibi sorunlarla karşılaşabilirsin. Bu nedenle sağlam güven oluşturduğun kişileri bulmanı tavsiye ederiz.
Normod sana direkt olarak ulaşır, bu nedenle sadece ürüne para ödersin. Kullandığımız dayanıklı malzemeler ve kaliteli işçilik ile birlikte standart olan 2 senelik mobilya garantisini, 5 seneye çıkarıyoruz. Kutular içerisinde sana paketli bir şekilde ulaşan Normod koltuğundan memnun kalmaman durumunda 30 gün içerisinde iade hakkın da bulunuyor!
Verdiğimiz tüm bilgiler, kaliteli koltuk arayış sürecinde sana yardımcı olmak adınadır. Eğer aklında hala soru işaretleri varsa, bizimle iletişime geçebilir, deneyim merkezlerimizi ziyaret edebilirsin! İç mimarlardan oluşan satış ekibimiz sana her zaman yardımcı olmaya hazır!